keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Vinkkejä Berliiniin, osa 2.


DDR - museo

DDR museo sijaitsi lyhyen kävelymatkan päässä Alexanderplatzilta ja suuntasimme sinne ensimmäisenä iltana. Sisäänpässy oli jotain kymmenen euron luokkaa, ja museo oli kyllä ehdottomasti hintansa arvoinen. Se ei ollut mikään perinteinen "vanhoja tavaroita lasivitriineissä" - paikka, vaan interaktiivinen ja yllätyksellinen.

Museossa pääsi mm. ajamaan itäsaksalaista Trabant - autoa, istumaan Stasin kuulusteltavaksi sekä vierailemaan tyypillisessä itäsaksalaisessa asunnossa. Lisäksi jokapuolella oli erilaisia videoklippejä, valokuvia ja tietoiskuja kertomassa niin politiikasta, kylmästä sodasta kuin ihan tavallisten itäsaksalaisten arjesta.
Tempehofin suljettu lentokenttä

Tempelhofin lentokenttä suljettiin 2008, koska se oli nykylentokoneille liian pieni plus että se sijaitsee keskellä kaupunkia. Nykyisin lentokenttä on puistokäytössä, ja siellä olikin jos jonkinlaista äksöniä! Saattoi vuokrata polkupyöriä, rullaluistimia, leijarullalautoja, leijoja ja vaikka mitä! Ja lääniä näille harrastuksille kyllä piisasi. Paljon näkyi myös lenkkeilijöitä ja perheitä ulkoilemassa sunnuntain kunniaksi. Mun mielestä on myös kunnioitettavaa, että tuollainen joutoalue on saatu valjastettua järkevään käyttöön, pointsit siitä!

Toki Berliinistä löytyy myös kauniimpia paikkoja ulkoilla, mutta jotenkin kaikessa karuudessaa lentokenttä oli hieno. Ja sielläkin oli sitä historiallista taustaa, siitä kiinnostuneille. Kylmän sodan aikaan neuvostoliittolaiset katkaisivat maayhteydet Länsi-Berliiniin, ja ihmisille toimitettiin ruokaa, lämpöä yms. ilmasillan avulla. Parhaimillaan lentokentälle laskeutui koneita puolentoista minuutin (!!) välein. Useampi lentäjä sai siinä leikissä myös surmansa. Muuri

Muuri, tuo Berliinin yksi merkittävimmistä nähtävyyksistä, josta on jäljellä enää betonisia paloja siellä täällä ja jalkakäytävässä tiilirivi merkitsemässä sitä, mistä tuo kylmänsodan jakolinja on joskus mennyt. Konkreettisestihan muuri oli ja on aika mitätön, mutta sen merkitys maailmalle on ollut valtava. 
Luettuani lukuisi tarinoita Berliinin muurista ja ihmisistä, jotka olivat paenneet sen yli ja ali, itse muurin näkeminen oli kyllä pysäyttävä kokemus. 2 kommenttia:

  1. Tuo museo vaikutti hyvin mielenkiintoiselta. Saisinkohan sen uutettua alkuvuoden matkani aikatauluun? Kauanko teillä meni siellä aikaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin että saa, museo ei ole kooltaan iso, mutta paljon kyllä nähtävää. Luulisin että tunti tai puolitoista kyllä riittää :)

      Poista